De salsastijl die wij onderwijzen is 'LA Style'. Hier wordt de inhoud van ieder niveau beschreven. Dit zal u helpen om te beslissen welk niveau u zal volgen. De docenten zullen u indien nodig helpen bij deze keuze. Vergeet niet dat iedere persoon een andere snelheid van progressie heeft. Tijdens de danslessen zou u moeten bijleren en zich amuseren. Indien een van beide (vaak) niet aanwezig is, is er een probleem :-).

 
BEGINNERS 1
De eerste reeks draait om het leren kennen van salsa dansen. Er wordt gewerkt aan basis voetenwerk en partnerwork en een basis van het begrijpen van het ritme. De elementen van deze reeks zijn:
 • basis shines: suzi q, side steps, side taps, rumba, open break, flare, two & four corners, half links half rechts, half rechts half links
 • basispas en open break; cross body lead; bewegingen met open break; rechtse draai voor vrouwen en mannen; walk trough
 • basis draaitechniek; verschillende handholds; arm flicks; hand styling; variaties in spanning; hairbrushes; basiselementen van leiden en volgen; algemene houding en beweging (Cuban motion)
 • introductie van bachata
We raden aan om dit niveau een of twee keer te volgen.
 
BEGINNERS 2
Wat je moet weten
Vooraleer je dit niveau aanvangt, dien je de basispas goed onder de knie te hebben (het quick quick slow patroon en het verplaatsen van je gewicht op elke 123 567). Je moet de cross body lead goed kunnen uitvoeren (met de 'rubber band') en de rechtse draai van zowel de leiders als de volgers moet in orde zijn. Hierbij is spotten in de draaien belangrijk, alsook niet aandringen bij het leiden van een draai. De volgers beheersen ten slotte de basis handstyling (na een cross out, in een rechtse draai en in een catch the back).
 
In dit niveau
We werken veel aan de spanning in de armen (afwisselen tussen geen spanning/spanning wanneer nodig). We werken aan bewegingen met open break zoals de ‘back spot turn’, 'around the world', ‘catch the back’ en 'continous open break'.
De focus ligt ook op de pivot van de volgers (links en rechts): het gebruik ervan in verschillende combinaties en met verschillende handholds, het leiden en volgen van beide pivots met voorbereiding en 'armen van papier'. Er wordt veel aandacht geschonken aan het houden van de lijn in een cross inside en outside en spotting. De leiders oefenen ook verder op spinning (hook turn).
In dit niveau wordt ook de 'wristbreaker' (of 'touch and go') aangeleerd en combinaties die beginnen met links over rechts gekruiste handen (sombrero, flick, 'embrace').
Voor de volgers gaat er veel aandacht naar de correcte manier om contact te maken met de partner: contact houden zonder de hand te sluiten; spanning wanneer nodig; op de lijn blijven dansen; styling wanneer je kan.
Verder zal er veel geoefend worden op het ritme. Na dit niveau moet je in staat zijn om '1' en '5' te onderscheiden.
Er wordt dieper ingegaan op de basis styling (hairbrushes, arm flick, variaties op de basispas) en we focussen meer op hoe het er allemaal uitziet (body movement, voetenwerk, etc).
In dit niveau beginnen we met muzikaliteit: we starten met improvisatie in partnerwerk, hoe en wanneer vrijkomen van je partner, meer vertrouwen krijgen en de verbinding met je partner. Specifiek voor de leiders wordt er geoefend op het opbouwen van je dans met je partner: intro-core-improvisatie-core-end.
We raden aan om dit niveau twee keer te volgen.
 
IMPROVERS
Wat je moet weten
Om dit niveau te starten moet je het materiaal van 'beginners 1' en 'beginners 2' goed beheersen: basis handhold en spanning in de armen, cross body lead en variaties, rechtse draai, een aantal combinaties die starten van links over rechts gekruiste handen (sombrero, flick, 'embrace'), bewegingen met open break (catch the back, back spot turn, around the world, continous open break), cross inside en cross outside, twee types van hairbrushes en walk through. Specifiek voor de volgers: hand styling na een cross out en cross inside, in de catch the back, back spot turn of around the world en arm flicks (enkelvoudige of dubbele).
Vooraleer je aansluit bij improvers moet je in staat zijn om de 1 en 5 te onderscheiden! Volgers: je moet in staat zijn om op een lijn te dansen bij een cross inside en outside. Voor zowel leiders als volgers is het belangrijk om kleine stappen te nemen.
 
Wat we zullen doen
In dit niveau werken we aan een aantal draaibewegingen met de cross inside en cross outside maar er komt voornamelijk veel body movement en oefeningen op ritme en styling aan bod. We starten daarnaast met dansen on2 (New York Style): als je gevoel voor ritme nog niet sterk is, zal dit zeer moeilijk zijn. We zullen zowel partnerwerk als shines on2 doen (maar natuurlijk ook on1).
De body movement houdt het volgende in: beweging met de borstkast, voetenwerk, algemene houding, body rolls en schouder rolls. Dit moet in orde zijn wanneer je dit niveau verlaat.
Voor de volgers wordt er verder gewerkt aan styling: armen, handen, voetenwerk, hip rolls,... . Deze bewegingen moet je goed kunnen uitvoeren wanneer je naar het 'intermediate' niveau gaat.
De leiders werken verder aan het leiden van cross inside en outside met verschillende handholds,  duidelijk en zacht leiden en back rolls. 
 
Verder introduceren we dubbele draai, copa (normale en omgekeerde), whipping en overturned cross. We werken ook aan de linker en rechter solo draai voor volgers en leiders.
We blijven werken aan muzikaliteit: opbouwen van je dans (intro/core/improvisatie/einde), aanpassen van je dans aan de stemming van het lied, accenten nemen (mambo jazz, arm flicks, multiple spins, etc). We starten met dips en gaan dieper in op de ritmische elementen: clave en tumbao (conga's).
We adviseren je om dit niveau te volgen zo lang als nodig om bovenstaande doelen te halen.
 
INTERMEDIATE 1
Zorg ervoor dat je het materiaal van 'beginners 1', 'beginners 2' en 'improvers' geassimileerd  hebt voor je aan dit niveau begint.
Dit betekent voor de mannen (leiders):
 • je moet in staat zijn om op het ritme te dansen, zowel on1 als on2 (bij on2 moet je in staat zijn met een partner te dansen zonder er al helemaal vertrouwd mee te zijn)
 • je leidt duidelijk zonder 'fysiek' te zijn, gebruik 'elasticiteit' om je dans en leiding vloeiend te maken
 • je leidt de bewegingen van beginners 1, beginners 2 en improvers zonder probleem (open break, back spot, back roll, cross met linkse en rechtse pivot met verschillede hand holds)
Voor vrouwen (volgers):
 • je moet in staat zijn om op je lijn te dansen!
 • je moet in staat zijn om op het ritme te dansen (maak onderscheid tussen 1 en 5) zowel bij on1 als on2
 • je hebt een goede hand hold en contact met de leider: geen ‘vastklampen’, geen gebruik van de duimen en de handen van de leider niet verliezen
 • je begrijpt wanneer je spanning moet geven en wanneer niet
 • je beheerst de basis styling (arm flicks, hand styling, hairbrushes, copa)
Voor leiders en volgers:
 • een goed begrip hebben van 'cuban motion' en er beter in worden
 • de basis draaitechnieken beheersen (rechtse enkele draai zonder problemen) en kunnen spotten
In deze eerste intermediate reeks werken we aan:
 • combinaties met copa; meer complexe bewegingen met linkse en rechtse pivot; dubbele rechtse draai voor vrouwen met New York prep, anderhalve draai voor mannen, back roll en variaties, 'whipping', neck roll en dubbele cross inside
 • chacha & on2 (ook shines), styling en meer uitgebreide shines, algemene beweging en Cuban motion (ook door chacha, bachata of merengue)
 • hand tricks
 • body movement, shines, accenten maken (met oa dips en mambo jazz) en muzikaliteit in je dans
 • solo dubbele draai links en rechts, voor mannen en vrouwen. De dubbele en drievoudige draai zouden na deze reeks geen probleem meer mogen vormen voor volgers.
Vanaf dit niveau sporen we je aan om regelmatig naar de 'betere' fuiven en festivals te gaan die doorheen het jaar georganiseerd worden. We organiseren uitstappen naar deze fuiven, festivals en congressen zodat je niet 'alleen' naar zulke evenementen hoeft te gaan. Met andere mensen dansen, mogelijks dansers met een hoger niveau, zal je uitdagen, je veel leren en je gemotiveerd houden.
We bevelen aan om dit niveau minstens twee à drie keer te volgen.
 
INTERMEDIATE 2
Zorg ervoor dat u het materiaal van de eerste vier niveaus geassimileerd hebt.
Dit bekent voor de mannen (leiders):
 • klein en efficiënt leiden: bewegingen met open break (back spot, back roll, enchufla etc), dubbele draai met verschillende handholds, cross inside & outside links en rechts, copa's (normale en omgekeerde), walk through en omgekeerde crosses, whipping, dubbel inside en outside cross en uitstekende leiding van meervoudige draaien (een, twee, drie).
 • perfect 'frame': geen onnodige bewegingen, voldoende spanning en flexibele handen
 • probleemloos uitvoeren van enkele en anderhalve draai, links en rechts met spotten
 • beter dan gemiddeld leiden in andere stijlen zoals bachata, chacha, rueda en merengue
 • goede Cuban motion
 • geen probleem met het ritme (1 & 5 onderscheiden, chacha, salsa on2)
 • muzikaliteit, namelijk het aanpassen van iedere dans aan het nummer en de elementen van het nummer: voldoende en beter worden
 Voor vrouwen (volgers):
 • in staat zijn leiders te volgen van dit niveau zonder contact, lijn, evenwicht en glimlach (:-)) te verliezen.
 • uitstekend evenwicht en spinning; dubbele draai beter dan gemiddeld en uitstekende spotting
 • goede Cuban motion
 • uitstekende linkse en rechtse pivot
 • alle styling elementen van de eerste vier niveaus beheersen (algemene houding, handen, etc)
 • geen probleem hebben met het ritme (1 & 5 onderscheiden, chacha, salsa on2)
 • muzikaliteit en styling: in staat zijn styling toe te voegen of te spelen met het ritme en de accenten (zonder de leiding te verstoren).
 • goed volgen bij chacha, merengue, bachata, salsa on2 en rueda
In dit niveau werken we veel aan muzikaliteit: aansluiting bij de muziek, accenten maken, het gevoel van het nummer volgen en je dans hieraan aanpassen. Elke dans die je met iemand doet, moet je zien als een interpretatie van het nummer.
De bewegingen waar we in dit niveau aan werken zijn: dubbele en 2,5 draai met andere handholds, meer complexe combinaties met copa en neck roll voor vrouwen. Het evenwicht en de spotting van de vrouwen zullen uitgedaagd worden door dubbel inside en outside pivots, drievoudige draaien en dergelijke.
Verder oefenen we uitgebreide shines en werken we aan vloeiendheid in de combinaties en het dansen. De shines en werken met Cuban motion helpen je te werken aan je persoonlijke stijl.
Meer dan ‘een beetje’ bachata, rueda, merengue, chacha en on2 dansen is op dit niveau zeker een pluspunt. Buiten het plezier om andere stijlen te leren, leer je er veel uit voor je salsa dansen. Bachata zal je bijvoorbeeld veel leren over leiden/volgen, styling en body movement. Chacha en on2 leert je veel over muzikaliteit en daagt je gevoel voor ritme uit.
We raden aan om dit niveau te volgen zolang als je eruit leert.
 
ADVANCED
Het verschil met intermediate 2 is de snelheid van de les.  De combinaties zullen elke week en elke reeks nieuw zijn en vereisen een uitstekende kennis van alle basistechnieken. De combinaties zullen vaak alleen ingeoefend moeten worden om ze te assimileren.
Er wordt veel aandacht geschonken aan het interpreteren van ieder lied, het volgen van het gevoel van het nummer, accenten leggen, sterke connectie hebben met de partner en spelen en interageren met hem of haar.  Daarnaast werken we aan dips en handtricks en is er aandacht voor solo werk (shines, techniek, stijl).
Net zoals bij int1 en 2 raden we aan om regelmatig naar de 'betere' fuiven, festivals en congressen te gaan die doorheen het jaar georganiseerd worden. We zullen uitstappen organiseren naar deze fuiven, festivals en congressen zodat je niet 'alleen' zal zijn bij zulke evenementen. Met andere mensen dansen, mogelijks dansers met een hoger niveau, zal je uitdagen, je veel leren en je gemotiveerd houden.
We raden aan om dit niveau te volgen zolang je ervan leert.

 


schedule new classes
schedule new classes
schedule all classes